Award Winner 2017:

Warren J. Baker Center for Science and Mathematics

San Luis Obispo, California

The Warren J. Baker Center for Science and Mathematics sits in the center of the Cal Poly, San Luis Obispo, campus. The 192,000 square foot, six story building is home to classrooms, laboratories, administrative offices, research institutes, and space for studying. The campus motto, "Learn by doing", is embodied in the design of the Baker Center through the layout and use of the classroom and lab spaces. The LEED-Gold certified facility demonstrates many sustainable and flexible features, and has become a hub for students across the university.
For more information, view the project submittal (pdf) >>

Survey Results

The Baker Center performed above the benchmark scores in every core survey category, including thermal comfort and acoustics.
View the survey results (pdf) >>

Project Comments

"Were honored to receive CBEs Livable Building Award because The Baker Center was designed with the occupants in mind. Its not just a science building, but a building for the entire university. Its important that everyone entering feels welcome and comfortable, whether a science, engineering, or liberal arts student."
-Phil Bailey, Dean Emeritus, Cal Poly College of Science & Mathematics

Project Team

Owner: California Polytechnic State University, San Luis Obispo
Architect: ZGF Architects LLP
General Contractor: Gilbane, Inc.
Laboratory Planner: Research Facilities Design
MEP Engineers: Integral Group
Lighting Designer: David Nelson & Associates, LLC
Structural Engineer: John A. Martin & Associates, Inc.
Civil Engineer: Cannon
Landscape Architect: Katherine Spitz Associates, Inc.
Cost Estimator: Davis Langdon, An AECOM Company

Warren Baker Center

Warren J. Baker Center for Science and Mathematics.

UC Davis SCCInterior open space provided for studying and gathering. Images courtesy of ZGF Architects, Tim Griffith, Jay Erker, Brittany App, Frank Huan, Tenney Rizzo, and Kaori Funakawa.